Planera begravning
Att mista en nära vän eller anhörig är en av livets mest omvälvande händelser.
Därför är det helt naturligt att man känner sig osäker och orolig inför sådant man ska ta hand om. Om personen som avlidit finns på vårdhem eller sjukhus är det oftast inte något som är brådskande. Har personen avlidit i hemmet eller på annat ställe ska man först kontakta läkare som konstaterar dödsfallet. Läkaren bedömer om obduktion behövs för att säkerställa dödsfallsorsaken. När läkare varit på plats kontaktar ni oss så ombesörjer vi transporten. Vi hämtar den avlidne så fort vi kan i samråd med anhöriga och transporterar den avlidne till ett bårhus.
Den 1 maj 2012 trädde en ny lag i kraft vilket innebär att det från dödsdagen bara får gå en månad till dess att kistan är kremerad eller gravsatt, därför kan det vara bra att ta en första kontakta med oss ganska omgående efter dödsfallet.
Med skriften ”Hur gör jag nu” hoppas vi att du ska få svar på dina första frågor. Skriften kan läsas här eller laddas ner i PDF-format, men du kan också beställa den kostnadsfritt från SBF.
Frågor & Svar
Försäkringar
Hur fungerar begravningsförsäkringar?
En begravningsförsäkring är en livförsäkring som hjälper till att täcka kostnaderna för en begravning. Försäkringsbeloppet betalas ut till dödsboet eller anhöriga vid dödsfallet.
Behöver jag en försäkring för begravningen?
Det är inte ett krav att ha en begravningsförsäkring, men det kan underlätta för anhöriga genom att täcka de kostnader som uppstår i samband med en begravning.
Så går det till
Hur planerar man en begravning?
Begravningen planeras i samråd med begravningsbyrån. Man väljer typ av ceremoni, gravplats, kista eller urna samt andra detaljer som musik och blommor.
Vad händer under en begravningsceremoni?
En begravningsceremoni kan vara religiös eller borgerlig och innehåller oftast tal, musik och avsked av den avlidne. Hur ceremonin ser ut kan anpassas efter den avlidnes och de anhörigas önskemål.
Bisättning
Vad är en bisättning?
Bisättning är transporten och förberedelsen av den avlidne inför begravningen. Detta innefattar placering i kista och eventuell förvaring i väntan på ceremonin.
Hur fungerar transporten vid en bisättning?
Begravningsbyrån ansvarar för transporten av den avlidne till bisättningslokalen, kapellet eller annan plats där ceremonin ska hållas.
Kistor och urnor
Vilka typer av kistor finns det?
Det finns flera typer av kistor, från enkla och traditionella till mer exklusiva och personliga. Materialen varierar från trä till andra miljövänliga alternativ.
Hur väljer man en urna?
Urnans utseende och material kan väljas utifrån personlig smak eller efter den avlidnes önskemål. Det finns urnor i olika stilar och material som trä, metall och keramik.
Musik vid begravning
Vilken musik kan spelas på en begravning?
Valet av musik är helt individuellt. Många väljer att spela favoritmusik från den avlidne, klassiska stycken eller psalmer beroende på typ av ceremoni.
Kan man välja egen musik till ceremonin?
Ja, det är vanligt att anhöriga väljer musik som speglar den avlidnes liv och personlighet. Begravningsbyrån kan hjälpa till med att ordna musiker eller teknisk utrustning för att spela upp musiken.
Vi hjälper dig
Ring oss på 0481-145 48 eller fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.
Skriv in dina uppgifter och meddelande så kontaktar vi er så snart vi har möjlighet.